Niets is zo ontspannend als het lezen van een boek. Nog een bladzijde en dan stop ik. Vervolgens kijk je op de klok en je bent weer een uur verder. Soms ben je bijna verdrietig wanneer je boek uit is, je hebt een soort van band met de personages gekregen. Je fantasie gaat met je op de loop en je hebt in je hoofd een beeld gevormd van hoe de personages en hun omgeving er uit zien. Naarmate je boeken leest, zal je collectie boeken groeien. Een fervent boekenlezer zal nooit zomaar boeken weggooien of op zolder in een doos stoppen. Je collectie boeken moet met trots getoond worden en toegankelijk blijven voor het geval je ze nog eens wilt lezen. Voor overzicht wil je de boekenkast organiseren, maar soms is het een klus die je bij voorbaat al niet durft aan te nemen. Daarom helpen wij je graag op weg met een aantal tips over hoe de boekenkast organiseren.

Boekenkast organiseren: 12 tips

Tip 1: Harde kaften en paperbacks scheiden

Nadat je hebt bekeken welke boeken je wilt houden en welke de moeite van het bewaren niet waard zijn, is het tijd om een begin met ordenen te maken. Omdat je niet alleen praktisch te werk gaat, maar ook denkt aan het aangezicht, sorteer je de boeken op paperback en harde kaften.

Tip 2: Sorteren op kleur

Iedereen heeft wel in meer of mindere mate een tic. Alles op kleur sorteren kan zo’n tic zijn. Kun jij jezelf hiermee identificeren, dan is het op kleur sorteren van je boeken echt iets voor jou. Ook zonder deze tic, staat het fantastisch, op kleur gesorteerde boeken.

Tip 3: Stapelen

De meeste mensen zetten hun boeken netjes in een rij in de kast. Probeer het eens anders aan te pakken dan de standaard manier en stapel je boeken op. Zo’n stapel boeken is ook heel handig om als boekensteun voor de staande boeken te gebruiken.

Tip 4: Sorteren op onderwerp of genre

Er zijn verschillende manieren om je boeken te sorteren. Naast het sorteren op alfabet of op kleur, kun je je boeken ook sorteren op genre of op onderwerp. Op deze manier vind je altijd snel het boek met het onderwerp van je keuze.

Tip 5: Zet je favorieten in de spotlight

Laat je meest favoriete boeken shinen, precies zoals ze dat verdienen. Ze dan ook de mooiste en spannendste boeken in de spotlight door ze vooraan en in het midden van de kast te zetten.

Boekenkast organiseren, jouw favorieten

Of geef je favoriete boeken een apart plekje, zodat ze extra opvallen en een deel van je interieur worden!

Tip 6: Alfabetische volgorde

Eerder werd het al genoemd, het sorteren van je boeken op alfabetische volgorde. Een bijzonder eenvoudige manier om snel al je boeken terug te vinden. Hou je een lijstje bij met welke boeken je hebt, dan is het vinden van je lievelingsboeken met deze manier van sorteren helemaal een eitje.

Tip 7: De boekenkast organiseren op gevoel

Een leuke en originele manier om je boeken te sorteren, is ze sorteren op basis van de emoties die ze bij je oproepen. Denk bijvoorbeeld aan grappige boeken of verdrietige boeken. Door ze op deze wijze in te delen. Kun je altijd snel een boek kiezen die bij je stemming past.

Tip 8: Oud en nieuw

Oud en nieuw is niet helemaal de juiste benaming. Gelezen en ongelezen beschrijft de bedoeling bij deze wijze van organiseren beter. Ben je het lange zoeken naar dat ene nieuwe boek in je kast beu? Pak het dan heel eenvoudig aan door de ongelezen boeken gescheiden van de gelezen boeken weg te zetten. De gelezen boeken kun je altijd op iedere gewenste manier sorteren.

Boekenkast organiseren oud en nieuw

In de feestdagen kun je overigens nog veel meer leuke dingen doen met je boeken 😉

Tip 9: Aflopend en oplopend

Het oog wil ook wat en een aantal van onze tips voor de boekenkast organiseren ondersteunen dit. Je kunt je boeken op kleur sorteren, maar ook op hoogte waardoor ze op- of aflopen. Een mooi en geordend gezicht.

Tip 10: De boekenkast organiseren en je klassiekers kennen

Een boekenkast organiseren is een hele klus die je als boekenwurm niet schuwt. Zet je alles door elkaar of ga je sorteren, de keuze is aan jou. Een van de manieren om de boekenkast te organiseren, is door de klassiekers te onderscheiden van de andere boeken. Orden bijvoorbeeld op bepaalde periodes in de geschiedenis.

Tip 11: Op geschonden en ongeschonden toestand de boekenkast organiseren

Sommige boeken hebben juist hun extra charme door hun verweerde uiterlijk. Niets mis mee, maar het kan rommelig ogen in de boekenkast wanneer de verweerde boeken her en der verspreid staan. Wil je de boekenkast organiseren en kies je voor een rustige uitstraling, dan is het een goed idee om de goede boeken bij elkaar te zetten en de verweerde boeken ook bij elkaar te houden. De charme van de boeken blijft bewaard en er wordt toch netheid en rust uitgestraald.

Tip 12: De boekenkast organiseren op basis van fictie en non-fictie

Soms is het heerlijk om je volledig te verliezen in een fantasieverhaal. Aan de andere kant kan een waargebeurd verhaal ook echt smullen zijn, vooral in de trant van dat het gras bij de buren zeker niet altijd groener is. Wil je in een oogopslag je keuze voor of fictie of non-fictie maken, dan zet je alle fictie boeken bij elkaar en de boeken die niet binnen deze categorie vallen, zet je ook bij elkaar.

De boekenkast organiseren is een flinke, maar vooral leuke klus. Soms kom je weer die pareltjes tegen waarvan je was vergeten dat je ze had. Het enige wat je nodig hebt is een plan, een plan waarin staat op basis waarvan jij de boekenkast organiseren gaat (kleur, alfabet, onderwerp, etc.). Heel veel succes.

Categorieën: Woonspiratie