Een carport is een ideale oplossing wanneer je geen garage hebt, maar toch je auto en andere spullen droog wilt wegzetten. Een carport heeft nog veel meer toepassingen, bijvoorbeeld als hobbyruimte of je eigen outdoor sportzaaltje. Een carport bouwen is niet vreselijk moeilijk en met onderstaande handige tips zal het geheid een succes worden. Lees dan ook vooral verder om alles te weten te komen over het bouwen van een carport.

Op welke plaats ga je de carport bouwen?

De eerste vraag die je moet beantwoorden, is natuurlijk waar je de carport bouwen gaat. De meest gebruikelijke en goedkope manier is om de carport met een zijde aan het huis te bouwen. Hierdoor heb je direct al een zijde van je carport dicht waardoor je op dat gebied al kosten bespaart.

Welk model carport wil je bouwen?

Als we het in grote lijnen bekijken, dan ligt de keuze voor het model van de carport vooral in de keuze voor een plat dak of een puntdak. Veel mensen vinden wellicht een carport met een puntdak mooier, toch wordt er vaker gekozen voor een carport met een plat dak. Een plat dak is een logische keuze, niet alleen omdat een carport bouwen met een plat dak makkelijker is, het is ook veel goedkoper. Bij een puntdak heb je nu eenmaal meer materiaal nodig. Een puntdak heeft dan weer als voordeel dat je er een klein opbergzoldertje in kunt maken. Ook dien je de overweging te maken of je een open of een dichte carport wilt hebben. Met een dichte carport heb je je spullen tegen de elementen van de natuur beschermd, echter ook hier komt weer een hoger kostenplaatje bij kijken. Verder kan het een bepaalde invloed hebben op je al dan niet benodigde bouwvergunning.

Is er een vergunning nodig?

In sommige gevallen mag je vergunning vrij bouwen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Bepaal eerst voor jezelf of je een vergunning nodig hebt en maak een overzicht van de benodigde materialen, zoals betonpoeren, houten palen, stevige dwarsbalken. Op basis van de gemaakte tekeningen kun je nakijken of je een vergunning dient aan te vragen. Is er een vergunning nodig, vraag deze dan op tijd aan om te voorkomen dat de bouw vertraging oploopt.

Een bouwtekening en starten met bouwen

Maak een gedetailleerde tekening met de maten van je carport. Hierdoor hoef je niet tijdens de bouw nog maten op te nemen. Kies je voor een plat dak dan dien je het dak een beetje naar de zijkant af te laten lopen, waarbij het hoogste punt van het dak tegen het huis aan zit.

Enne, zorg voor de juiste materialen. Want, voorkomen is nog altijd beter dan een daklekkage verhelpen šŸ˜‰

Beginnen met bouwen

Meet vanaf je woning uit waar de hoeken van de carport komen. Graaf vervolgens een behoorlijk gat en doe hier de betonpoeren in. Plaats hierop de palen en verbind ze met een dragende balk. Verbind de hoeken van de balken met elkaar en vervolgens start je met het afbouwen van de carport. Plaats tussen de buitenste balken extra balken om zo het dak vorm te geven, gebruik tussenruimtes van 40-60 cm. Dan is het tijd om je dak af te werken met de door jou gekozen dakbedekking. Veel plezier met je nieuwe carport!

Categorieƫn: Woonspiratie