De winter is doorgaans niet het seizoen waarin je het meest van je tuin geniet. Veel mensen ontdekken in de winter dat ze toch eigenlijk vooral tegen bruine struiken en uitgebloeide bomen aan kijken. Maar dat hoeft helemaal niet! Ook in de winter kan je tuin een bron van vreugde en levendigheid zijn. Wil je weten hoe je dat ook in jouw tuin kunt realiseren? Doe dan hier inspiratie op met deze # tips voor een sfeervolle wintertuin.

1.      Zorg voor hoogte en diepte

Hoe groot of hoe klein je tuin ook is, het is altijd belangrijk om hoogte en diepte te creëren. Mensen hebben vaak de neiging om het uitzicht te benadrukken door de struiken en begroeiing zo laag mogelijk te houden. Maar juist doordat er dan niets is om op te focussen, valt het uitzicht een beetje weg. Ga dus voor hoogte door middel van bomen op de erfgrens. Plaats bijvoorbeeld twee zuileiken aan het einde van je tuin en je zult zien dat het uitzicht gelijk meer opvalt. Ook in de winter is dat mooi, ook al bloeit de boom dan niet. Het uitzicht blijft toch genieten.

2.      Hou het ook in het donker sfeervol

Misschien is buitenverlichting niet iets waar je aan denkt bij een wintertuin. Je zit immers binnen, waarom heb je dan verlichting nodig? Nou, om te zorgen dat je niet in een saai, donker gat kijkt als je langs het raam loopt. Een echte outdoor sfeer met buitenverlichting creëren is simpeler dan je denkt. Zorg voor een paar goede spots die de echte highlights in je tuin, dus een mooie struik of boom, uitlichten. En zorg daarnaast voor goede basisverlichting. Het allerbelangrijkste bij verlichting is de plek waar je het neerzet. Het heeft geen zin om een lamp in de loze ruimte te zetten, want licht heeft een reflectiepunt nodig. Wat dat reflectiepunt precies is, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

3.      Kies voor wintergroen

Er zijn genoeg planten en struiken die ook in de winter groen blijven. Als je dus iets nieuws in je tuin wilt zetten, is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Kies bijvoorbeeld voor heide, dennen of coniferen. Die zijn het hele jaar door kleurrijk en dat maakt het toch net wat leuker om naar je wintertuin te kijken. Bovendien is het fijn als je vroeg in het voorjaar alweer leven ziet ontstaan, dus kies voor vroege bloeiers die de lente aankondigen. Het is belangrijk je tuin het hele jaar goed te onderhouden, voor tuinonderhoud in Dordrecht of ergens anders in het land kun je altijd contact opnemen met een goede hovenier. Een goed onderhoud zorgt voor een tuin waar je het hele jaar plezier van hebt.

4.      Geniet van buiten

Ook in de winter kun je prima van het buitenleven genieten. Leg fijne plaids in stoelen met dikke kussens en plaats het geheel op een beschutte plek. Zet er een vuurkorf naast en pak er een kop warme thee bij. Je zult zien dat het, zeker op zonnige dagen, heerlijk buiten vertoeven is. Ook al is het misschien even een drempel die je over moet, buiten zijn is het hele jaar door fijn.

Kies voor een tuin waar je het hele jaar door van kunt genieten en maak er echt jouw plekje van met deze 4 basistips.

Categorieën: Uncategorized