Thuiswerken wordt steeds populairder. Tegenwoordig werkt meer dan een derde van de Nederlandse beroepsbevolking regelmatig vanuit huis. Dit wordt niet alleen mogelijk gemaakt doordat nieuwe technologieën dit steeds makkelijker maken, maar ook doordat werkgevers er steeds vaker de voordelen van inzien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat thuiswerken goed is voor de werk-privé balans en dat het ziekteverzuim voorkomt. Ook zijn thuiswerkers vaak zeer productief en hoeft de werkgevers minder bureaus beschikbaar te hebben. Om de vruchten van deze potentiële voordelen te plukken, is het echter wel belangrijk dat het thuiswerken effectief gebeurt. Daarom geven we jou 3 tips om (nog) efficiënter thuis te werken!

Investeer in een goed ‘kantoor aan huis’

Veel tijd achter de computer doorbrengen is een aanslag op je gezondheid. Rug-, nek- en armklachten komen helaas regelmatig voor. Het is daarom belangrijk dat je ook thuis beschikt over een goede, ergonomische werkplek. Investeer, wellicht met behulp van je werkgever, in een goed bureau en een passende bureaustoel. Zorg er daarnaast voor dat je thuiswerkplek rustig is, zodat je ongestoord kunt werken en bellen met klanten en collega’s. Vaak is een zolderkamer bijvoorbeeld heel geschikt. Had je op het werk alleen vergaderingen waarbij iedereen fysiek aanwezig was? Verdiep je dan nu in online vergader functionaliteiten. Volg bijvoorbeeld een office training en leer effectief werken met functionaliteiten zoals skype, die thuiswerken nog eenvoudiger maken.

Deel je dag slim in

Heerlijk natuurlijk, de vrijheid om in je pyjama naar eigen inzicht je werk in te richten. Je zult echter ontdekken dat je zonder goede dagindeling of duidelijke structuur, niet zoveel bereikt als je zou willen. Maak daarom duidelijke afspraken met jezelf, ondanks dat er niemand is om te controleren of je ze wel nakomt. Spreek bijvoorbeeld af dat je elke dag tussen 08:30 en 09:00 aan je bureau zit. Schrijf de avond van tevoren ook tenminste één belangrijk doel op dat je die dag tenminste wilt behalen. Je zult zien dat je op deze manier veel productiever bent! Heb je echt een keer een slechte dag waarin helemaal niets lukt? Pluk dan de vruchten van je vrijheid en flexibiliteit. Maak je huis schoon of ga uitgebreid lunchen buiten de deur. Als je ervoor zorgt dat je maximaal één keer per maand een dergelijke ‘spijbeldag’ hebt, zal het niets afdoen aan je productiviteit. Sterker nog, na zo’n dag kun je waarschijnlijk weer met extra energie aan het werk.

Schakel stoorzenders uit

Een notificatie op je scherm dat je een nieuw facebookbericht hebt en een knipperend lampje op je telefoon; thuis werken betekent omgaan met een hoop potentiële stoorzenders. Ben je een liefhebber van huisdieren? Grote kans dat er tijdens het typen dan ook nog een kat op je toetsenbord ligt. Wees slim en probeer deze afleidingen te weerstaan. Voorkom gewoon dat ze er zijn. Schakel de notificaties op je telefoon uit en zet je online chatprogramma’s op offline. Probeer ook de push meldingen op je laptop uit te schakelen en zorg dat je kat wat extra afleiding krijgt. Een kartonnen doos of een speeltje met catnip doet vaak wonderen. Want zeg nu zelf, je geliefde huisdier in een andere kamer opsluiten is wel erg ongezellig.

Ook zorgen voor een opgeruimd huis is aan te raden om het aantal potentiële prikkels zoveel mogelijk te beperken.

Categorieën: Content Inspiratie