Nederlanders zijn dol op koffie. Met gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag, staan we zelfs bovenaan de lijst van landen waar het meeste koffie gedronken wordt. Voor het produceren van die ruim 260 liter koffie per persoon, zijn enorm veel koffiebonen nodig. Veel mensen staan er echter niet bij stil hoeveel het proces van koffieproductie vergt van het land en van de koffieboeren. Door het drinken van Fairtrade koffie help je om dit proces duurzamer en eerlijker te maken.

1.Een eerlijke prijs voor de boer

Koffieboeren en hun medewerkers hebben het over het algemeen niet makkelijk. De koffiemarkt is erg onstabiel en kent flinke prijsschommelingen. Dit komt onder andere door de afhankelijkheid van weersomstandigheden, ziekten, crisissen en een complexe toeleveringsketen. Door het drinken van Fairtrade koffie kun je echter bijdragen aan betere werk- en levensomstandigheden voor de boeren en hun families. Zeker kleine boeren hebben een slechte onderhandelingspositie en moeten daardoor vaak heel hard werken, voor een minimale winst. Regelmatig zakken de marktprijzen zelfs onder een leefbaar niveau. Fairtrade brengt hier verandering in, door de boeren te verenigen in democratisch georganiseerde coöperaties. Hierdoor kunnen ze kennis en productiemiddelen delen en hebben ze een veel sterkere onderhandelingspositie. Bovendien zorgt Fairtrade ervoor dat boeren altijd een kostendekkende minimumprijs ontvangen voor de bonen. Hierdoor wordt voorkomen dat de koffieboeren en hun families, ondanks het harde werken, in armoede moeten leven.

2. Beter voor het milieu

Het drinken van Fairtrade koffie zorgt er niet alleen voor dat de boer een eerlijke prijs voor zijn bonen krijgt. Kiezen voor Fairtrade is ook beter voor het milieu, want er is aandacht voor duurzame, milieuvriendelijke productiemethodes. Zo maken Fairtrade koffieboeren, net als biologische boeren, geen gebruik van genetisch gemodificeerde organismen. Ook wordt het behoud van de natuur bevorderd en doet men aan waterbesparing. Wanneer je kiest voor Fairtrade koffie, weet je daarom zeker dat er tijdens het productieproces sprake is geweest van milieuvriendelijke teelt!

3.Investeren in de gemeenschap

Kiezen voor Fairtrade heeft dus een positieve invloed op de boeren en het milieu. Wist je dat ook de gemeenschap rondom de koffieboeren baat heeft bij Fairtrade productie? Zo krijgen de medewerkers van de koffieboeren goede arbeidsrechten en kunnen de boeren en hun families zich ontwikkelen, doordat ze een stabiel en eerlijk inkomen krijgen. Bovendien krijgen de coöperaties een zogenaamde Fairtrade premie. De kleine koffieboeren bepalen gezamenlijk in welke gemeenschapsprojecten ze deze premie willen investeren. In de praktijk zien we dat deze bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het verbeteren van de ziekenzorg, het realiseren van drinkwaterputten of het investeren in nog duurzamere teelt. Wanneer je kiest voor Fairtrade koffie help je dus de gehele gemeenschap in een ontwikkelingsland!

 

Besef dat ook jouw keuzes ontzettend belangrijk zijn! Kiezen voor Fairtrade koffie heeft een positieve invloed op wereldniveau. Daar draag jij toch graag een steentje aan bij?

Categorieën: Uncategorized