Dit is een gastblog van de mensen van digibach.nl, een website over natuurlijke manieren om beter in je vel te zitten. Zij schreven voor mij dit bericht over manieren om meer aan je dagelijkse portie beweging te komen op je werk. En dat deel ik natuurlijk graag met jullie šŸ™‚

kantoorgymnastiek

Zwaar werk? Hoezo?

Misschien herken je de werkzaamheden niet altijd als zwaar werk.

Wanneer je veel achter de computer zit of andere eenzijdige beroepsbewegingen of houdingen hebt de hele dag, kun je klachten krijgen in bijvoorbeeld nek en schouders, met hoofdpijn als gevolg. Of als je veel voorover gebukt staat, krijg je rugklachten. De pijn is eigenlijk een signaal, dat je wakker schud en beter niet kunt negeren, om erger te voorkomen. De pijn geeft aan, dat een klus die in het begin niet zo zwaar lijkt, wel een zware belasting wordt als je die klus elke dag doet. Vooral als het in een ongunstige houding is. Of dat je iets tilt dat te zwaar voor je is.

Bewegen

Mensen die weinig bewegen worden stijf. De hele dag zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Bewegen prikkelt je hart en longen, en sterkt je spieren. Het helpt al om minstens een half uur te wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Of om de trap te nemen in plaats van de lift.

Bewegen, rekken en strekken zorgt ook voor een lagere spierspanning en een goede doorbloeding van de spieren.

Een goede bureaustoel, zodat je in de juiste houding werkt is Ć©Ć©n ding. Bewegen tijdens het werk is de nieuwe uitdaging. Zorg dat je af en toe naar het kopieer apparaat moet lopen, ga in de pauze buiten een stukje lopen. Dat soort dingen.

Rekken en strekken als preventie en pijnbestrijding

Preventief rekken strekken voorkomt klachten. Om stijfheid in nek en schouders te voorkomen, kun je het beste elke dag oefeningen doen.

Strek oefening 1: Ga rechtop staan, steek je armen recht omhoog. Sterk je armen om de beurt nog meer uit, net of je de appel uit de boom wilt plukken en er net niet bij kunt.

Strekoefening 2: Ga rechtop zitten op je stoel, rug recht. Vouw je handen in de nek. Draai de ellebogen naar buiten en houd ze op schouderhoogte (1). Duw de schouderbladen omlaag. Adem diep in en duw de ellebogen naar elkaar toe. Adem uit en ga terug naar positie 1. Zorg ervoor dat nek en schouders recht boven de rug staan. Herhaal de beweging op een in en uitademing.

(Yoga tegen stress, Vimla Lalvani)

Strekoefening 3: Deze draaiende beweging helpt tegen nek- en schouderpijn en ontspant het bovenste deel van de rug. Ga rechtop zitten. Houd het hoofd, nek en rug recht boven elkaar. Laat de kin op de borst vallen. Adem diep in en draai het hoofd langzaam naar de rechter schouder. Blijf inademen, houd het bovenlichaam en schouders stil en draai het hoofd zover mogelijk naar achteren. Adem langzaam uit en draai het hoofd naar de linkerschouder. Draai het hoofd verder zodat de kin weer op de borst ligt. Doe de oefening 2x met de klok mee en 2x tegen de klok in.

(Yoga tegen stress,Vimla Lalvani)

Categorieƫn: Fun