Eindelijk is het zo ver: je verruilt je stoffige kantoor voor een thuiskantoor. Omdat je voor jezelf gaat beginnen of omdat je baas heel erg gelooft in het nieuwe werken. Of misschien wil je gewoon een extra kantoor om in te lezen, gamen of videobellen, of begint je eigen blog zijn vruchten af te werpen. Er is helaas één ding waar het kantoorleven jou bij hielp: productiviteit. Thuis met de laptop op de bank gaat het waarschijnlijk allemaal wat langzamer. Daarom is het belangrijk om een echt thuiskantoor te creëren. Hoe doe je dat? Je leest het hier.   

Tips voor het perfecte thuiskantoor

Hoe vind je de ruimte voor jouw thuiskantoor?

 1. Vind de juiste plek. Hiervoor moet je jezelf een paar vragen stellen. Want wat wil je doen als je op kantoor bent? De een zit rustig achter een beeldscherm, de ander wil in de weer met een groot projectbord. Heb je alleen een computer, of ook nog andere apparatuur? En komen er weleens collega’s langs of heb je aan één stoel genoeg? Door jezelf deze vragen te stellen kom je erachter wat voor ruimte jij moet gebruiken voor je thuiskantoor.
 2. Werk naast een raam. Of in ieder geval in de buurt van een raam. Het is namelijk bewezen dat natuurlijk licht heel belangrijk is voor ons mentale welzijn. Daglicht geeft je meer energie, inspiratie en motivatie. Een donkere kamer geeft hele andere signalen aan je lichaam. Daarnaast is het ook wel heel fijn als het raam open kan, zodat je ook even frisse lucht krijgt.
 3. Beperk geluidsoverlast. Wat voor werk je ook doet, externe geluiden zullen niet helpen. De grasmaaier van de buren, de cartoonserie van je kinderen of muziek van je huisgenoot: het leidt af. Andersom werkt het net zo. Niemand zit te wachten op jouw conference calls of luide brainstormsessies. Kies daarom het liefst voor een kantoor in een stille omgeving. Woon je samen? Dan is een thuiskantoor met een deur een pré.
 4. Ga creatief met ruimte om. Zoals het hierboven wordt geschetst, creëer je jouw perfecte kantoor aan huis in een handomdraai. Het wordt echter een ander verhaal als je weinig ruimte in huis hebt. Dan moet je jouw werkzaamheden verplaatsen naar een bestaande plek. Het liefst een plek die je niet vaak gebruikt. Of die je in ieder geval niet teveel associeert met vrije tijd. Zo is het heel slecht om te werken in je slaapkamer. Dit zorgt ervoor dat hersenen de link tussen slapen en de slaapkamer minder goed gaan zien, waardoor je slechter slaapt.

Hoe moet je een thuiskantoor inrichten?

 1. Kies een mooie kleur uit. Het liefst een kleur waar je rustig en gefocust van wordt. Een kleur waar je lang naar kan kijken, zonder het zat te worden. Je zal straks een heleboel uren spenderen in je thuiskantoor, dus het is belangrijk om hierover na te denken. Vervolgens kun je de muur verven óf de gewenste kleur verwerken in accessoires zoals een plakbandhouder.
 2. Zorg voor een goede bureaustoel. Dit is een hele belangrijke stap, hoe betuttelend het ook klinkt. Want waarschijnlijk zijn de sofa’s en eetkamerstoelen in jouw huis mooi, maar niet per se geschikt om uren achter elkaar op te zitten. Om rugklachten en andere, soortgelijke klachten te voorkomen is het belangrijk om een geode bureaustoel te kopen.
  Houd hierbij ook rekening met de stand van je monitor, want ook die heeft invloed op je houding!
 3. Het alternatief: een verschuifbare tafel. Het wordt steeds populairder, de sta-zitcombinatie. Zowel op kantoren als op thuiskantoren. Je lichaam heeft er baat bij om af te wisselen tussen zitten en staan. Sommige mensen kiezen er ook voor om de hele dag te staan, maar dit vinden wij persoonlijk niet heel prettig werken.
 4. De juiste verlichting. Voor sommige werkzaamheden is goed licht essentieel. Überhaupt is het natuurlijk fijn om goed te zien waar je mee bezig bent. Om je agenda goed te kunnen lezen, heldere notities te kunnen schrijven en nog veel meer. Al is het alleen maar om een kattenbelletje te ontcijferen. Bij IKEA koop je voor een paar tientjes de mooiste verlichting voor jouw thuiskantoor.
 5. Positioneer je computer. Nu alles een beetje op z’n plek staat, wordt het tijd om je apparatuur neer te zetten. Je hebt hoogstwaarschijnlijk een computer. Misschien zelfs een tweede scherm. Het is belangrijk om de computer op ooghoogte neer te zetten. Op die manier worden je ogen minder snel vermoeid en krijg je minder snel last van je nek.
 6. Maak een handige indeling. Je thuiskantoor bestaat waarschijnlijk uit meerdere lades. Maak van je bureau je ‘belangrijkste zone’. Hier liggen dingen die je dagelijks gebruikt. Zoals je computer en je agenda. Gebruik andere laden om minder gebruikte spullen te categoriseren. (Oude) dossiers in één lade, visitekaartjes in de andere. Vakgerelateerde boeken op de boekenplank en ga zo maar door.
 7. Koop een plant. Planten in huis zijn extreem belangrijk, dat weten we allang. Dat geldt voor iedere ruimte in huis. Niet in de laatste plaats voor jouw thuiskantoor. Een plant verlaagt de stress en geeft zuurstof. Daarnaast is het echt een leuke toevoeging aan het interieur van jouw thuiskantoor. Tip: ga bijvoorbeeld voor goudsbloem. Dat is een lang bloeiende plant met prachtig goudgele bloemen. Lekker inspirerend, om die gouden bergen na te jagen in je gloednieuwe thuiskantoor!