Laminaat is bijzonder geschikt als vloerbedekking in je woning. Laminaat van een beetje kwaliteit kan tegen een stootje en laat zich makkelijk reinigen. In een huishouden met kinderen en huisdieren, biedt laminaat je de voordelen van een sfeervolle uitstraling gecombineerd met onderhoudsarme kenmerken.
Mensen zijn al snel bang dat laminaat kil aandoet en niet warm aanvoelt tijdens koudere periodes. Het voelt wellicht iets minder warm aan de voeten dan bijvoorbeeld vloerbedekking, dit is echter makkelijk op te vangen met een vloerkleed bij bijvoorbeeld de zithoek.
De kwaliteit van de vloer staat of valt echter wel met de wijze waarop de vloer gelegd is. Laminaat leggen is niet moeilijk, als je onderstaande tips maar in acht neemt.
Voordat je begint met laminaat leggen
Wanneer je laminaat gaat kopen is het belangrijk om te bepalen hoeveel je nodig hebt. Vraag bij de winkel ook altijd na of je onaangebroken pakken terug mag brengen wanneer je teveel hebt gekocht. Verder heb je een ondervloer nodig om geluid te dempen en eventueel vocht vanuit de ondergrond te weren. Gebruik bijvoorbeeld bij een betonnen vloer ook vochtwerende folie naast je ondergrond.
Laminaat moet acclimatiseren. Dit doe je door minstens 48 uren voordat je start met laminaat leggen, het laminaat alvast in de ruimte waar het gelegd wordt, neer te leggen. Leg het op ongeveer een halve meter afstand van de muur neer. Door het laminaat te laten acclimatiseren, voorkom je dat het krom gaat trekken.
Waar begin je met laminaat leggen?
Je begint altijd in de hoek met het leggen van je vloer. Omdat laminaat uiteindelijk nog gaat werken, dus krimpen of uitzetten, is het erg belangrijk om de vloer niet strak tegen de muur aan te leggen. Doe je dit wel, dan loop je een aanzienlijk risico op een kromme vloer.
Maak gebruik van afstandhouders om de juiste afstand tussen de vloer en de muur aan te houden. Laat het MDF-lipje van de planken naar de kamer wijzen en niet naar de muur.
Als extra tip geven we je graag mee dat je het beste planken uit verschillende verpakkingen tegelijk kunt gebruiken. Dus niet eerst een verpakking opmaken voordat je verder gaat met de volgende. Er kan namelijk bij de verpakkingen onderling een licht kleurverschil zijn en door de planken door elkaar te gebruiken, zal dit niet opvallen.
Maatwerk
Het komt bijna niet voor dat er niet gezaagd hoeft te worden bij laminaat leggen. Gebruik je een decoupeerzaag, dan zaag je de plank met de houtstructuur naar beneden, met een handzaag doe je dit net andersom. Voor buizen en lastige hoeken gebruik je een profielmal om de juiste afmetingen op de plank af te tekenen.
Een expert inhuren kan natuurlijk ook. Kijk bijvoorbeeld eens bij de professionals van Martijn de Wit vloeren.
Kliksystemen
Kliklaminaat klik je met een hoek van 45 graden met de lange zijden in elkaar. Met een slagblokje laat je de planken goed sluiten. Bij de laatste plank heb je weinig ruimte om aan te tikken. Gebruik hierbij een slagijzer. Bij laminaat met een snelkliksysteem mag je geen slagblokje gebruiken. Hierbij klik je de kopse zijde aan de kant van het blauwe stripje met de vingers vast aan de vorige plank.
Of ga voor iets anders…
Er zijn natuurlijk ook voldoende andere keuzes dan laminaat. Wat dacht je van een linoleum vloer kopen? Dat geeft weer een heel andere uitstraling. Zeker het overwegen waard dus!