De inloopkast, ook wel walk-in closet genoemd, is de droom van iedere vrouw. Hier dagen series zoals Seks and the City flink aan bij. Het oogt luxe, bespaart ruimte en is ontzettend overzichtelijk. Maar ook mannen kunnen het wel waarderen om hun stropdassen, zonnebrillen en horloges netjes bij elkaar te leggen. Heb je een inloopkast of wil je er een (laten) bouwen? Dan resteert je nog maar één ding: de perfecte inrichting! Wij helpen je op weg.
Hoe ziet jouw inloopkast eruit?
De ene inloopkast is de andere niet. Je hebt huizen waarin een volledige kamer is toegewijd aan kleding en schoenen. Tegelijkertijd zijn er ook kleine, geïmproviseerde inloopkasten in de hoek van de kamer. Bij wijze van spreken. Het formaat van jouw inloopkast is heel erg bepalend voor de indeling. Want hoe groter de ruimte, hoe groter je kunt denken! Letterlijk en figuurlijk.
Daarnaast speelt budget een grote rol. Want een massieve, eikenhouten schuifwand is natuurlijk een stuk prijziger dan een klapdeur van de IKEA. En parelmoer ladeknoppen hebben ook een prijskaartje. Laat je daarom niet al té veel inspireren door Seks and the City. Wees je bewust van de alternatieven en match de inrichting van je inloopkast met je budget.
Ten slotte is het belangrijk om na te denken waar je de inloopkast voor gaat gebruiken. Alleen voor schoenen en tassen, of ook voor kleding? Bestaat kleding dan vooral uit broeken, blouses en jurkjes of ook uit jassen, ondergoed en sokken? Hoe zit het met accessoires en hoeden? Je moet je inloopkast namelijk functioneel inrichten.
De basis van een goede inloopkast inrichting
Jouw ideale inloopkast moet aan een aantal facetten voldoen. Allereerst moet er voldoende opbergruimte zijn. Je hebt niets aan een mooi plaatje waar bijna niets in past. Deze ruimte creëer je bijvoorbeeld met opbergboxen, lades, rekken en planken. Je wil natuurlijk dat er zoveel mogelijk spullen in jouw inloopkast passen. In dit artikel vind je meer informatie over een efficiënte inloopkast inrichting.
Ten tweede moet de inloopkast hoe dan ook een spiegel hebben. Een degelijke, staande spiegel werkt het best. Het liefst eentje die je kunt verstellen. Als alternatief kun je een langwerpige plakspiegel op de muur of op een kastdeur plakken. Hiermee bespaar je ruimte.
Inspiratie nodig om al die bespaarde ruimte te vullen? Neem dan eens een kijkje in deze super leuke webshop boordevol jurk-spiratie!
Verlichting is een derde punt wat enorm belangrijk is. Want met zwak of gekleurd licht, wordt de kleur van kleding vervormd. Hierdoor maak je algauw een verkeerde combinatie. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Investeer dus in goede verlichting, ook als dat betekent dat jij je voortaan bij onflatteus Tl-licht moet verkleden. Tl is in ieder geval eerlijk licht.
De laatste tip is alleen geschikt voor de ruimere inloopkast. We raden namelijk iedereen aan om er een stoel neer te zetten. Dat is fijn tijdens het doorpassen. Om op te zitten en om outfits op klaar te leggen. En ja, stiekem oogt het ook extra chic…
Do-it-yourself inloopkast inrichten
De perfecte oplossing voor iedereen bij wie het laatste punt – budget – een grote rol speelt. Daarnaast is do-it-yourself natuurlijk ook populair onder fanatieke klussers en mensen die graag een unieke inloopkast willen. Zonder standaard IKEA-producten en zonder de hoofdprijs voor designerspullen. Hoe pak je dat aan?
Bij de bouwmarkt kun je eigenlijk alles vinden wat je nodig hebt. Een paar brede planken, een kledingstang, stevige haken en andere dingen die je handig lijken. Zoals mooie opbergdozen. De planken kun je gebruiken om hoeden en schoenen op te zetten. Jurkjes en blouses hang je op de kledingstang. Andere haken gebruik je om accessoires op te hangen. Je kunt de boel nog een beetje opleuken door alles zelf te verven. Bijvoorbeeld in gebroken wit of licht pastel.