We weten allemaal dat plastic milieuvervuilend is. En toch produceren we jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic. Deze hoeveelheid is niet af te breken zonder dat er een hoop plastic afval terecht komt in oceanen en zeeën. Oceanen zijn de belangrijkste zuurstofleveranciers, ze nemen 72% van het aardoppervlak in beslag. Bovendien is het de grootste voedselbron voor ruim vijftig procent van de wereldbevolking. Als er dus afval in dit water terecht komt heeft dit grote gevolgen voor mens en milieu. Wat kunnen we zelf doen om dit tij te keren? Hoe verbruik je minder plastic?

1. Koop groente en fruit zonder verpakking

Veel groente en fruit is voorverpakt in de supermarkt. Kies voor producten zonder plastic verpakking. Voor losse groente en fruit zijn duurzame zakjes zodat plastic niet meer nodig is. En als je je boodschappen zoveel mogelijk onverpakt koopt, neem dan ook je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen!

2. Hergebruik plastic

Als je dan toch een plastic tas, zakje, fles of kunststof palet gebruikt, gebruik hem dan meerdere keren. Plastic is sterk genoeg om meerdere ronden mee te gaan en te hergebruiken. Je kunt de verpakking goed schoonmaken. Zo verminder je de productie van nieuw plastic en voorkom je onnodig afval.

3. Gebruik een broodtrommel, ‘frommel’ of ‘lunchskin’

Als je je boterhammetje meeneemt naar je werk, of naar school of bij een dagje uit, is dit vaak verpakt in plastic zakjes. Op die manier blijft het lekker vers. Maar dat zakje gooi je weg als je lunch op is. Er zijn genoeg alternatieve manieren om je lunch in te pakken. Denk aan de ouderwetse broodtrommel. Of zoek eens op internet naar de ‘frommel’ of de ‘lunchskin’. Handige hulpmiddelen om je brood plasticvrij vers te houden!

4. Neem een ‘goed’ rietje

Sommige drankjes zijn leuker met een rietje. Denk maar een aan een zelfgemaakte cocktail! Maar al die plastic rietjes gebruik je maar één keer en dan gooi je ze weg. Zonde! Zeker nu er zulke mooie en duurzame alternatieven zijn. Dus neem de volgende keer eens een ‘goed’ rietje gemaakt van bamboe of aluminium. Minstens zo feestelijk en goed voor het milieu.

5. Gebruik je eigen waterfles

Wij drinken veel water. Op zich een hele gezonde gewoonte. Maar dan is het wel belangrijk dat je dit drinkt uit een fles die je kunt hergebruiken. Er zijn genoeg halve liter flessen van diverse materialen die je oneindig vaak kunt vullen met water uit de kraan. Het kraanwater in Nederland is kwalitatief goed en het is schoon en veilig. Dus vul je eigen herbruikbare fles en verminder het plastic afval.

6. Smeer niet zomaar alles op je huid

In de zonnebrand die jou beschermt tegen verbranding zitten vaak minuscule plastic deeltjes. Jouw frisse duik zorgt ervoor dat de zonnebrand, inclusief de microplastics, van je afspoelt. Dit komt in de zee terecht en vormt daarmee een gevaar voor de voedselketen. Let dus goed op welke zonnebrand je smeert. Er zijn inmiddels flink wat alternatieven op de markt die je huid en de oceaan goed beschermen!

 

Natuurlijk kunnen we de wereld niet helemaal ‘plastic vrij’ maken. Maar het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je vaak zelf een keuze hebt. En dat je dus ook een keuze kunt maken die niet of minder belastend is voor het milieu. En zorg ervoor dat je afval juist en gescheiden weggooit als je even geen duurzame keuze kunt maken.

Categorieën: Woonspiratie