Aan het begin van hun nieuwe studiejaar vonden studenten in Delft plotseling een model-(tiny)-woning op hun campus. Tim Lommerse, onze gastblogger over smart living, was erbij en maakte de onderstaande fotoreportage. Hierop kun je zien hoe de woning zo efficiënt mogelijk met ruimte om gaat.

Leven op zo min mogelijk vierkante meters

Een studentencampus is natuurlijk een logische plek voor zo’n tiny house. Het zijn immers vooral studenten die vaak in een kamer van het formaat Harry Potters bezemkast hun leven moeten zien te leiden.

Nu heb je wel iets meer nodig dan een bezemkast om er wat fatsoenlijks mee te maken, maar deze foto’s laten zien dat klein maar fijn ook in woningen opgaat.

Haal het maximale uit je kasten

Tenzij je al een volleerd minimalist bent, ontkom je natuurlijk niet aan kasten. De uitdaging is om die zo efficiënt mogelijk in je interieur te integreren.

Aan het voeteneinde is gekozen voor een hangkast. Je moet je bloesjes en overhemden immers ergens kwijt. En op deze manier kan het tenminste geen kwaad als je in je slaap een keer wild om je heen schopt of de dekens de kast in trapt.

De tafel is er alleen als je hem nodig hebt. Uit gegeten of klaar met werken? Dan klap je de tafel gewoon in: het blad valt precies in de rand van het oranje kastje. Zo heb je lekker de ruimte voor je dagelijkse portie yoga of touwtjespringen.

Een badkamer vol berging

In de badkamer is zoveel mogelijk kastruimte gecreëerd. De linker muur is een soort inbouwrek met voldoende ruimte voor al je toiletartikelen. Die zijn over het algemeen niet groot, dus kon de kast ondiep blijven.

Daardoor bleef achter de kast voldoende ruimte voor je voorraad handdoeken en je badjas.

Grotere badkamerartikelen kun je kwijt in de ruime kast onder de gootsteen.

Het oog wil natuurlijk ook wat

Last but not least: het zitgedeelte. Bij tiny houses bestaat vaak het vooroordeel dat alles draait om efficiëntie en zoveel mogelijk in die paar vierkante meters proppen. Deze “woonkamer” laat zien dat het ook anders kan.

Door het opstapje wordt op een slimme manier het gevoel van twee verschillende ruimtes gecreëerd.

De ramen zorgen voor veel natuurlijk licht. Een goede zonwering helpt je dat te reguleren, en neemt bovendien geen onnodige ruimte in omdat hij buiten de woning wordt geplaatst.

Bijkomend voordeel is dat het tafeltje links zowel dienst kan doen als klein bureau, maar ook als salontafel voor het ruimtevriendelijke alternatief voor de bank.

Rechts staat dan tenslotte wat een “cheat day” is voor een dieet: die ene stoel die gewoon lekker ruimte in beslag neemt, maar wel een mooie eyecatcher is en zorgt voor een huiselijk gevoel.

Wil je nou zelf ook aan de slag met dit soort handige ruimtebesparende hacks voor in je woning? Houd dan inspiratie.karwei.nl in de gaten voor DIY tips om ze zelf te maken!

Categorieën: Woonspiratie