Ben je op zoek naar een nieuwe woning, dan struin je natuurlijk eindeloos alle sites met aangeboden woningen af. Of je nou een huurwoning of koopwoning zoekt, online kun je het aanbod goed in de gaten houden. Maar met alleen online een beetje rondneuzen kom je er natuurlijk niet. En wat doe je als je dan toch het huis van je dromen tegenkomt? Met deze 4 tips weet je waar je op moet letten als je een nieuwe woning zoekt.

1.      Het actuele aanbod

Zoals gezegd moet je allereerst op de hoogte zijn van het actuele aanbod. Dat kan door online allerlei websites in de gaten te houden, maar beter nog is het om een makelaar in de arm te nemen. Zoek je bijvoorbeeld specifiek naar vastgoed in Deventer, dan kan het handig zijn om een makelaar te benaderen die de lokale markt goed kent. Je bent dan sneller op de hoogte van het nieuwste aanbod en je krijgt een seintje als er iets op de markt komt dat perfect bij jou past.

2.      De onderhoudsstaat

Als je dan zover bent om ergens te gaan kijken, is het belangrijkste waar je op moet letten de onderhoudsstaat van de woning. Het kan best lastig zijn, maar het is echt zaak om door de inrichting en smaak van de huidige bewoners heen te kijken. Het zegt niets over de staat van de woning als alle muren roze zijn of de tuin een spel van strakke lijnen is. Kijk naar vochtplekken in het plafond, bekijk het schilderwerk en vraag naar onderhoud van de installaties in de woning. Dat vertelt je hoe er met het huis is omgesprongen en kan verborgen gebreken op het spoor brengen.

3.      De opleveringsvoorwaarden

Als je besluit tot koop of huur over te gaan van de woning van je keuze, dan is het belangrijk goede afspraken te maken over de oplevering. Krijg je de woning gemeubileerd tot je beschikking of niet, welke goederen kun je overnemen en welke niet. Hoe zit het met lopende kosten en hoeveel sleutels zijn er van het object? Leg zulke dingen goed vast, zodat het voor beide partijen duidelijk is hoe de afspraken zijn.

4.      Goede contracten

Of je nou gaat huren of kopen, je moet zorgen dat de boel goed op papier staat. De belangrijkste onderdelen in een huurcontract moet je sowieso terugvinden in je papieren van een huurwoning. En ook als je een woning koopt zijn er een aantal vaste zaken die benoemd moeten worden. Zorg ervoor dat de contracten allemaal goed in elkaar zitten, zodat je later altijd aanspraak kunt maken op je rechten als dat nodig mocht zijn.

Met deze 4 tips kun je zorgeloos je nieuwe woning vinden en betrekken. De zoektocht kan wat energie kosten, maar ook voor jou is ergens een droomhuis te vinden!

Categorieën: Woonspiratie