Je hebt je eigen appartement. De keuken is klaar, de badkamer opgeknapt, je meubels staan allemaal op hun plek en je hebt zelfs een super sfeervol tapijtje op de grond; maar erg levendig ziet de boel er op de een of andere manier toch nog niet uit. Wat dacht je van daadwerkelijk leven aanbrengen om daar verandering in te brengen? Ik bedoel dan geen huisdieren. Nee het is tijd om nog wat planten in huis te halen!

Planten in huis zijn gezond

Planten in huis is niet alleen gezellig en sfeervol, maar ook ontzettend gezond. Ze zorgen voor rust en geven je een goed gevoel. Er zijn zelfs luchtzuiverende planten te koop, die niet alleen de nodige zuurstof je ruimte in pompen maar ook nog eens schadelijke stofjes uit de lucht filteren.

Uit onderzoek blijkt dat planten zorgen voor een betere concentratie. Het geeft rust en voldoening om de planten in huis te verzorgen.

En ook het geven van een bloemetje is niet zomaar: er zijn onderzoeken die uitwijzen dat bloemen en planten daadwerkelijk een positief effect hebben op de toestand van een zieke!

Dan zijn er natuurlijk nog de écht gezonde planten, die al eeuwenlang gebruikt worden om hun heilzame werking, zoals kamille en valeriaan.

Planten in huis: inspiratie

Zelfs al heb je zoals ik geen groene vingers, dan kan je aan deze tips nog best wat hebben. De meeste van deze planten hebben namelijk weinig onderhoud nodig, en ze zien er een stuk beter uit dan de drie cactussen die ik nu nog heb staan. Mocht je nou denken dat je geen ruimte hebt voor planten in je kleine appartementje, let dan vooral op bij de plantenbakken die voorbij komen.

Vrouwelijk schoon op de keukentafel of vensterbank

Een bak met vrouwentongen in je woonkamer klinkt misschien wat macaber, maar dat is het niet als je weet dat dat is hoe Sanseveria’s in Vlaanderen heten. In Amerika heten ze mother-in-law’s tongue (schoonmoedertongen) of ook wel snake plant (slangenplanten), maar ondanks de wat ongelukkige bijnamen zien ze er mooi uit en zijn ze ideaal voor in je appartement. Ze vereisen weinig onderhoud en hebben zelfs niet veel licht nodig, dus je kan ze bijna overal kwijt. Sansevieria’s worden wel best lang, dus op een plank van je boekenkast passen ze na hun kindertijd waarschijnlijk niet meer.

Muurbloempjes planten in huis zonder te spitten

Een van de perks of being a wallflower is duidelijk dat ze in mooie plantenbakken zitten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze doe-het-zelf-plantenbakjes voor aan de muur. Zo kan je ook nog je creatieve geest de vrije loop laten. Als je liever hebt dat iemand anders je muurplantenbak in elkaar zet, dan kan je gelukkig bijna overal terecht waar je ook gewoon je vloerplantenbak koopt. Oh, en ze zijn ook nog eens handig als je juist een veeleisende plant hebt en een geen plek op de grond, maar wel een muur die precies genoeg licht krijgt.

Muurbloempjes voor in huis

Klimop de tafel

Ja, doe eens gek, heb je nou echt geen plek op de grond en is de ruimte aan de muur al opgeëist door je posterverzameling, wikkel dan gewoon een plant om je tafel. De mensen van  Jailmake  kunnen zo een tafel helemaal voor je op maat maken. Het is misschien niet de goedkoopste optie, maar het ziet er wel heel tof uit!

Werkt heel mooi in combinatie met meubels van pallethout!

Klimop is een goede plant voor in huis

Ga tot het uiterste voor planten in huis en zet de boel op zijn kop

Staat je vloer nou al helemaal vol, is je muur volgeplakt met posters én heb je bij voorkeur meubilair dat je geen water hoeft te geven, misschien is dit dan wel de tip voor jou. Hang je planten aan het plafond. Nou kan je natuurlijk net als normale mensen gewoon een plantenbak met een touwtje aan een haakje in je plafond hangen, maar als je eens wat anders wil is de Skyplanter van Boskke misschien een idee. Je planten hangen ondersteboven en je moet er van bovenaf water indoen, waarna de bak zelf langzaamaan je plantjes water geeft. Dan hoef je tenminste niet elke dag op een stoel te staan om je favoriete kamerplant te bevochtigen. Je krijgt er trouwens een handig dekseltje bij waar je plant nog wel doorheen kan, zodat je niet de hele dag aarde van de grond aan het vegen bent.

Badkamerplanten zijn ook kamerplanten

Aan je badkamer had je misschien nog niet gedacht, maar ook tijdens het douchen kan je mooi uitzicht hebben op een paar leuke planten. Zo zijn er zat planten die het bij uitstek goed doen in een vochtige omgeving, zoals je badkamer nadat je net een stomende douche hebt genomen. De Bostonvaren doet het bijvoorbeeld erg goed in vochtige omgevingen en heeft ook nog nauwelijks licht nodig, dus dat je badkamer geen raam heeft is ook geen excuus meer. Enneh, waar je hierna ook geen excuses meer voor mag verzinnen, is je badkamer netjes houden. Misschien heb je wat aan deze tips voor je badkamer opruimen.

Wil je nou toch wat grotere planten dan de opties hierboven, maar kom je er niet uit waar je die dan kan plaatsen in je in je appartement? Wie weet helpt het om wat dingen in een opslag te doen, zodat je daarna opeens wel ruimte hebt voor die palmboom die je altijd al wilde (oké misschien geen palmboom maar je snapt het idee).

Wat zijn jouw favorieten kamerplanten voor een groen huis? Laat het ons weten in de comments. En vergeet je niet in te schrijven om maandelijks onze tips voor nog meer ruimte voor verandering.

Categorieën: Woonspiratie