Je huis moet een oase van rust zijn, waar je niet struikelt over overbodige spullen. En de feestdagen staan weer voor de deur. Dikke kans dus dat er alleen maar meer spullen bij gaan komen.

Oftewel, tijd om afscheid te nemen van een aantal voorwerpen in jouw huis. Dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn! Hieronder een lijstje met spullen die je best kunt missen.

Boeken die je nog moet lezen

Laten we eerlijk zijn… Hoe groot is de kans dat je eindelijk die pil van Harry Mulisch uitleest? Of dat je na drie jaar eindelijk begint aan die literaire thriller die je destijds op je verjaardag kreeg? Je leest uiteindelijk maar een boek tegelijk. Dus je kunt beter een paar boeken uitkiezen die je echt van plan bent te lezen. De rest kan tijdelijk ‘uit het zicht’ worden gezet.

Zelf had ik ook altijd een “schaamplankje”. Daarop stonden alle boeken die ik, om wat voor reden dan ook, nooit had uitgelezen. Ik hield mezelf voor dat het er ooit nog wel van zou komen. Maar ik had ze natuurlijk niet voor niets weggezet. Dus uiteindelijk zorgde het alleen maar voor onrust.

Afgetrapte schoenen

Heb jij een uitpuilende schoenenkast, terwijl je in de praktijk maar twee of drie paar schoenen gebruikt? Dan is het een goed idee om je schoenenkast eens uit te dunnen. Ten eerste kunnen de winterschoenen weg als het zomer is, en vice versa. En met ‘weg’ bedoel ik uiteraard naar de schuur of een andere tijdelijke opslagruimte. Merk je dat je bepaalde schoenen nooit mist? Misschien tijd om ze weg te gooien of weg te geven.

Oude (verkleed)kleren

Het kan geen kwaad om je kledingkast van tijd tot tijd aan een kritische blik te onderwerpen. Dat geldt al helemaal voor oude (verkleed)kleren. Je wordt dan nog zo nostalgisch van je oude vakkenvullersblouse, maar… Hoe vaak kijk je ernaar? Hetzelfde geldt voor oude verkleedkleren, cocktailjurkjes die je nooit meer draagt et cetera. Opgeruimde kasten zorgen absoluut voor rust in huis.

Stapel verjaarde tijdschriften

De kans is heel klein dat je oude tijdschriften nog eens openslaat. Je hebt ze bewaard omdat er goede recepten in staan of omdat je nog een keer een bepaald artikel wil lezen. Maar omdat er zoveel “ruis” omheen staat (de andere artikelen die je niet interesseren) doe je er niets meer mee. 

Knip of scheur daarom de artikelen waar je het tijdschrift voor bewaarde uit. Maak hier een map met jouw selectie artikelen en recepten van, en gooi de rest weg.

Ongebruikte elektronica

Veel mensen hebben een la vol met kabels en laders, waarvan je vaak niet eens meer weet waar het bij hoort. Of je hebt het desbetreffende apparaat überhaupt niet meer.

Daarnaast heb je vast ook een verzameling oude mobieltjes. Een reserve toestel kan natuurlijk nooit kwaad, maar zeven is wel wat overdreven toch? 

Minimalistische keuken

Het staat heel erg hip, al die potten met pasta, rijst, koffie en kruiden. Toch is de nieuwigheid er snel van af. Voor je het weet vergeet je deze voedselwaren te gebruiken. De eerstvolgende keer is de cruesli slap en ruikt de theemix een beetje vreemd. “Less is more”: dus ruim je keuken eens goed op, ook in de kastjes! 

Maak van je berging een zenruimte

De meeste huizen hebben wel een berging, zolder of garage voor de opslag van spullen. Zelf heb ik in mijn berging ook een hoekje ingericht waar ik fijn kan zitten. Er staat een lekkere luie stoel, waar ik met mijn laptop kan gaan zitten werken zonder afleiding. Maar, ik gebruik die plek ook als een soort meditatieruimte.

Zo hoef je niet op een uitgebreide retraite om er toch even helemaal “uit” te zijn. Het werkt nu eenmaal vaak een stuk beter om je af te zonderen in een andere ruimte dan die waarin je leeft.

Rust in huis door externe opslagruimte

Nou heb ik natuurlijk makkelijk praten. Niet iedereen neemt even makkelijk afscheid van spullen. En ik heb weinig te zeggen over de emotionele band die jij ermee hebt opgebouwd nietwaar? Daarnaast weet je nooit zeker of je iets in de toekomst nog nodig hebt. Daarom pleit ik voor opbergen in plaats van weggooien. Er zijn veel aanbieders, dus altijd een die past bij jouw behoefte!

 

Categorieën: Uncategorized