In de westerse maatschappij zijn we gewend om spullen die kapot zijn weg te doen. Sommigen brengen hun oude stoelen, hun bank, of tafel naar de kringloop. Anderen verkopen ze op een tweedehands marktplaats of geven ze gratis weg. Maar heb je weleens overwogen om je oude meubels opnieuw te gebruiken binnen het eigen huis? Het maken van nieuwe spullen van rommel wordt ook wel upcycling genoemd en wint de laatste jaren aan terrein. Dit is hoe het werkt.

Rommel bestaat niet meer met upcycling: maak er meubels van!

Rommel bestaat niet meer met upcycling: maak er meubels van!

Recycling, upcycling en downcycling

Recycling is voor iedereen een bekende term. We scheiden ons afval zoals plastic, papier en batterijen, zodat zij opnieuw kunnen worden gebruikt in nieuwe producten. Het nieuwe leven van zo’n gerecycled product is vaak minder hoogdravend dan het origineel. Van autobanden worden rubber platen gemaakt voor in de speeltuin, bijvoorbeeld. Dit principe wordt ook wel downcycling genoemd. Upcycling is de positieve tegenhanger, waarbij je het gebruikte product juist waardevoller probeert te maken dan de rommel waarmee je begon. Creatieve ambachtslieden maken nieuwe meubels, lampen, accessoires en nog zoveel meer van oude rommel. Natuurlijk kun je dit ook zelf, als je maar de goede ideeën hebt. Maar, waarom zou je van oude spullen nieuwe spullen maken terwijl je die ook in de winkel kunt kopen?

Waarom upcycling?

Omdat het duurzaam is bijvoorbeeld. Upcycling is de meest duurzame manier om producten te hergebruiken. Niet alleen hergebruik je producten die anders op de afvalberg terecht zouden komen. Je geeft de opgebruikte spullen ook meerwaarde mee, waardoor het weer geschikt is voor langdurig gebruik. Bovendien zijn upcycling meubels vele malen origineler dan de spullen die je bij Ikea koopt. En duurzaamheid heeft nog een ander aspect, die van meerwaarde door langdurig gebruik. Denk eens aan de prijzen van jaren ´30 woningen of oldtimer auto´s. Materiaal uit vervlogen tijden krijgt op den duur vaak meerwaarde. Niet in de laatste plaats vanwege mooie herinneringen en associaties die mensen met een oud, gebruikt voorwerp hebben.

Herinneringen maken

Door materialen van je favoriete gebruiksvoorwerpen te bewaren en te hergebruiken kun je goede herinneringen met je meenemen. Denk bijvoorbeeld aan de autovelg van je eerste auto, die is veranderd in de voet van een tafeltje. Ook gezien: een tafeltje dat steunt op zuigers uit een oud motorblok. Zo is je geliefde eerste auto’tje weg, maar leeft de herinnering voort en wel midden in de kamer. Ben je een musicus? Zaag je oude akoestische gitaar open, hang hem aan de muur en gebruik hem opnieuw als kastje.

Upcycling: hoe doe je dat?

Houdt jij altijd een oog open wanneer jij of een ander spullen weg gooit? Dan heb je de eerste stap gezet om een upcycling project te starten. Er zijn verschillende benaderingen om aan upcycling te doen. Zo kun je uit gaan van het opgebruikte voorwerp en van daaruit creatief gaan denken over wat je ervan zou kunnen maken. Je kunt het ook andersom aanvliegen; je wilt een bank voor in de tuin maken en zoekt daar gebruikt hout bij. Voor het gemak focussen we hier op het upcyclen van je eigen opgebruikte spullen.

Diy ideeën voor accessoires

Leuk en makkelijk te realiseren zijn de dagelijkse gebruiksvoorwerpen die je normaal achteloos weggooit. Denk eens aan een gebruikte gloeilamp, die nog te gebruiken is als kaars, wanneer je er lampenolie en een lont in steekt. Van grotere lampen kun je misschien mooie vazen maken Of wat te denken van het opbergen van je kabelbundels in een doos met gebruikte kartonnen wc papier. Met vloeibaar kaarsvet en losse lonten kun je van vrijwel alles kaarsjes maken, te beginnen bij doppen van petflessen. Erg leuk ook zijn de diverse klokken die te vervaardigen zijn van bijvoorbeeld grijsgedraaide LP’s, of een linnen fotoafdruk waar je niet al te zuinig op bent. Het is gewoon een kwestie van het uurwerk bemachtigen van een oude klok en ombouwen maar.

Tip voor vintage-liefhebbers: gebruik een oud hoesje van een cassettebandje als standaard voor je smartphone.  

Diy ideeën voor meubels

Ook grotere meubels kun je maken van oude voorwerpen in huis. Denk eens aan het mooie, klassieke bad dat je open zaagt, met kussens bekleed en omtovert tot een originele bank. Van je oude kast, waar je geen waarde meer aan hecht, kun je een bijvoorbeeld een bijzettafeltje maken. Van je oude stoelen kun je onderdelen hergebruiken, zoals de stof of het onderstel, om te verwerken in accessoires. En denk ook eens aan de oude onderdelen van fiets of auto uit de eerdere voorbeelden, om een toffe lamp of tafel te maken. Ook gezien: een mini in tweeën zagen en de achterkant omtoveren tot een bar. Zit je na al die jaren toch weer op de achterbank, maar nu met een drankje.

Categorieën: Woonspiratie