De kans is groot dat je plannen hebt om aan de slag te gaan met je huis. Veel Nederlanders hebben ideeën om hun woning aan te passen. Dit kan te maken hebben met meer duurzaamheid, lagere maandlasten, prettiger wonen of alle factoren tegelijkertijd. Het hoeft niet altijd zo rigoureus te zijn als het plaatsen van een complete uitbouw: het vervangen van een vloer of schilderen van een muur is immers ook iets dat vaak op de takenlijst staat.

Voordat je begint met klussen, is het goed om af te wegen wat het verstandigst is. Ga je zelf aan de slag of kun je het werk beter uitbesteden aan professionals?

Voordelen van zelf aan de slag gaan

Wanneer je zelf aan de slag gaat met een verbouwing, renovatie of kleine klusjes, dan vallen de kosten lager uit. Je hoeft jezelf immers geen uurloon te betalen. Daarnaast is er nog een voordeel dat vaak gemist wordt. Doe je het werk zelf, dan kun je de kosten veel makkelijker spreiden door er een langer project van te maken. Zo hoef je niet direct op zoek te gaan naar een lening, maar ga je gewoon naar de bouwmarkt wanneer je weer wat te besteden hebt.

Een ander voordeel van zelf aan de slag gaan, is dat je zelf je ideeën en dromen kunt verwezenlijken. Dus geen ‘expert’ die je vertelt dat het geen goed idee is én meer voldoening wanneer het werk (eindelijk) klaar is.

Voordelen van het werk uitbesteden

Hier staan natuurlijk heel wat voordelen van uitbesteden tegenover:

  • Garantie op werkzaamheden en materialen;
  • Vaak veel snellere oplevering;
  • Professionals hebben alle gereedschappen en apparaten;
  • Meestal een meer kwalitatieve afwerking;
  • Je houdt zelf meer tijd over voor dingen die je echt moet doen.

In sommige gevallen is het overigens niet eens écht een keuze. Moet er een groepenkast vervangen worden, dan doe je dit natuurlijk niet zelf. Op zo’n moment schakel je een expert in die de kennis in huis heeft en garantie levert op het werk.

Neem de tijd om de afweging te maken

Wat voor project heb jij liggen en hoe groot is de exacte omvang van dit project? Maak eens een compleet overzicht met alle voordelen en nadelen waarbij je kijkt naar de kosten, de tijd en de gereedschappen en de apparatuur die je nodig hebt. Zo weet je binnen een dag precies of het verstandig is om zelf aan de slag te gaan – of dat je het werk beter uit kunt besteden.

Categorieën: Woonspiratie