Wie aan het werk is, moet dat op een veilige manier kunnen doen. Een deel van de veiligheid is natuurlijk in handen van medewerkers zelf, maar ook de werkgever heeft een aantal belangrijke taken. Belangrijke vraag is: Hoe creëer je een veilige industriële werkomgeving? Dat kan op verschillende manieren. In veel sectoren is de luchtkwaliteit een punt dat voldoende aandacht nodig heeft. Met de juiste afzuiging blijft de kwaliteit van de lucht in de werkomgeving goed en kan iedereen een volledige dienst lang veilig en gezond zijn of haar taken uitvoeren. Elke branche heeft zo zijn eigen wensen en uitdagingen, de afzuiging kan hierop aangepast worden. Dit zijn een aantal mogelijkheden.

1.      Laboratoria

In laboratoria wordt veel gebruik gemaakt van afzuiging, omdat er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen die medewerkers niet in mogen ademen. Afzuiging in een laboratorium is vaak van levensbelang. Er zijn verschillende manieren om de lucht in laboratoria gezond te houden. Met afzuigkasten kunnen medewerkers veilig werken in een gecontroleerde omgeving. Hun werkblad bevindt zich in een kast die luchtdicht is afgesloten en is voorzien van afzuiging. Op die manier kunnen schadelijke gassen en dampen niet vrijkomen en kan de medewerker zijn werk veilig uitvoeren. Gaat er toch iets mis, dan zijn alarmsystemen op de zuurkast een uitkomst. Afzuigarmen zorgen ervoor dat er direct bij de bron lucht wordt afgezogen. Belangrijk is dat de juiste arm wordt gekozen, omdat elke werkplek weer andere risico’s kent. De diameter, bestendigheid tegen hoge temperaturen en chemische stoffen zijn variabel. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld explosieveiligheid in te bouwen. Montage kan aan plafond, muur of bureau en het materiaal van de afzuigarm is nader te bepalen. Een groene keuze bij het realiseren van een goede luchtkwaliteit in laboratoria is die voor een luchtregelsysteem. Het energieverbruik wordt hierdoor teruggebracht terwijl de veiligheid op hetzelfde, hoge niveau blijft.

2.      Industriële afzuiging

In de industrie zijn er ook verschillende vormen van afzuiging. Dat kan ook hier met afzuigarmen en afzuigmeubels. Voor de automotive zijn er specifieke producten om uitlaatgassen niet vrij te laten komen. Ook zijn ventilatoren en stoffilters belangrijk in de borging van een goede luchtkwaliteit in de industrie. Stoffilters zijn er voor kleine ruimtes, maar de grootste kan ruim zevenhonderd vierkante meter aan, ideaal dus voor grote bedrijfshallen. Ook de ventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten.

Ook voor uw bedrijf is er dus een manier te vinden om de luchtkwaliteit hoog te houden. Uw medewerkers gezond, uw bedrijf gezond.

Categorieën: Uncategorized